معماری بیونیک و ویژگی‌های آن

معماری بیونیک و ویژگی‌های آن

با سلام خدمت مخاطبین همراه و همیشگی استودیو معماری و طراحی داخلی فرحو. با یک مطلب دیگر درباره معماری بیونیک در خدمت شما هستیم. در این مقاله قصد داریم معماری بیونیک را از منظری دیگر بررسی کنیم چرا که پیش‌تر در مقاله‌های وب سایت به معماری بیونیک پرداخته‌ایم. همانطور که احتمالا می‌دانید کلمه ” بیونیک ” از ترکیب دو کلمه بیولوژی و تکنیک ایجاد شده است و به معنای زیستار شناختی یا به کارگیری اندام‌های ساختگی طبیعت است که در زبان فارسی زیست فنی نیز نامیده می‌شود. ما در این مطلب قصد داریم درباره این مفهوم در معماری صحبت کنیم و اطلاعات بیشتری درباره آن در اختیار شما قرار دهیم. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.

آشنایی با معماری بیونیک

معماری بیونیک علم سیستم‌هایی است که زمینه و پایه تمام سیستم‌های زنده هستند. امروز اگر نگاهی به مسیر پیشرفت صنعت ساختمان بیندازیم، هر پدیده ساختمانی یا صنعتی از یک الگوی زنده در طبیعت الهام گرفته شده است. بسیاری از بزرگان این حوزه اعتقاد دارند بیونیک به معنای استفاده از دانش سیستم‌های زنده در حل مسائل فنی است. در مجموع، علم بیونیک دانشی است که مسائل پیچیده فنی را از طریق مسیرهای زیستی حل می‌کند.

معماری بیونیک، الهام بخش معماران

در سبک معماری بیونیک، معماران از طبیعت الهام می‌گیرند و با استفاده از این موضوع سازه‌های منحصر‌به‌فرد خلق می‌کنند. در طراحی و ساخت پروژه‌های معماری، بیونیک که به ” بیو دیزاین ” (Bio Design) نیز معروف است تلاش بر این دارد تا به بهترین شکل و به بیشترین میزان از طبیعت الهام گرفته شود.

Site Bannerd 1

۳ بخش اصلی علم سیستم‌های سبک بیونیک در معماری

  • ساختار اصلی: علم سیستم‌هایی که کارکرد آنها از سیستم‌های زنده الهام گرفته شده است.
  • مکانیزم ها: علم سیستم‌هایی که مشخصاتی مانند خصوصیت‌های سیستم زنده را دارند.
  • دریافت‌های حسی فرم: علم سیستم‌هایی که به سیستم‌های زنده از لحاظ ظاهری شباهت دارند.

ساختارهای بیونیک پایدار

انسان‌ها از زمانی که پا بر روی این کره خاکی گذاشته‌اند اولین فضایی که با آن ارتباط گرفته‌اند طبیعت بوده است و بیشترین فضایی که تا به امروز در آن کنجکاوی کرده‌اند نیز طبیعت است؛ همان طبیعتی که همیشه برای او ناشناخته بوده است. به مرور زمان انسان از دل طبیعت واژه هنر و تکنولوژی را بیرون کشید، آنها را ترکیب کرد و حاصل آن را به مرور زمان به زبان‌های متفاوت تکرار نمود.

بنابراین آنچه نیاز است این است که یک ارتباط مشخص بین اصول منطقی و عملی و بین سیستم‌های ماشینی و زنده پدیدار شود. روح بخشیدن به ساختمان با استفاده از روح موجود در طبیعت یکی از گرایش‌های این سبک است.

Site Bannerf 1

مهم‌ترین فاکتور معماری بیونیک

مهم‌ترین فاکتور معماری بیونیک آن است که ساختمان بتواند زنده بودن خود را نشان دهد و در میان طبیعت مانند یک جز اضافی به نظر نرسد. از زمان آفرینش زمین، طبیعت خود به بهترین معمار و طراح تبدیل شده است. در طی این مدت نیز حیوانات و جانوران توانسته‌اند با تزئینات و طراحی‌های لازم، نیازهای خود را برطرف کنند.

انسان نیز در طول زندگی خود به دلیل حسی که طبیعت به او منتقل می‌کند همواره سعی بر آن داشته تا برای ساخت و طراحی فضاهای مورد نیاز خود از طبیعت اطراف خود الهام بگیرد.

۴ عامل مهم طبیعت که انسان برای ساخت بناها از آنها الهام می‌گیرد

عامل اول: پوسته یا جلد

عامل دوم: ساختار

عامل سوم: آراستن

عامل چهارم: انرژی

Site Bannera 1

نمونه‌های معماری زیست فنی

آنچه تحت عنوان معماری بیونیک به آن پرداختیم از آغاز زندگی انسان با ما همراه بوده است. قرن‌ها است که بشر در طبیعت زندگی می‌کند و به نوعی با آن عجین شده است و در طراحی‌های خود از آن الهام می‌گیرد. لئوناردو داوینچی از اولین انسان‌هایی بود که برای حل مسائل زمانش به تحقیق و جستجو در ساختار موجودات زنده پرداخت.

یکی از بهترین طراح هایی که در آن داوینچی از علم بیونیک استفاده کرد، زمانی بود که او بر اساس ساختمان بدن یک خفاش توانست ماشین پرنده را طراحی کند. ۴۰۰ سال بعد ماشین پرنده با الهام از خفاش ساخته شد و در ساخت زیر دریایی نیز از بدن دلفین الهام گرفته شد.

روند طراحی بر اساس طبیعت و الگوهای زیست‌شناختی

مهم‌ترین روند طراحی بر اساس طبیعت و الگوهای زیست شناختی به شرح زیر است:

انتخاب موجود زنده

انتخاب پدیده مورد نظر در طبیعت برای الهام گرفتن مثل جانوران، گیاهان و تک سلولی‌ها

شناسایی خصوصیات زیستی

روابط سیستماتیک: آمار تجمعی و پراکندگی زیستی، شرایط خاص جغرافیایی

خصوصیات فیزیکی: سازگاری و ناسازگاری مستقیم و غیر‌مستقیم، شرایط همزیستی

عکس‌العمل‌ها: مواد غذایی، سیستم‌های تنفسی، منابع جیاتی

محیط زندگی: فشار و صوت، دما، رطوبت، شرایط محیط

شناسایی خصوصیات زیستی

پیکره اصلی

روابط سیستماتیک

ساختارهای داخلی

معماری-بیونیک۲

رابطه طبیعت و معماری بیونیک

همانطور که پیش‌تر نیز گفته شد، انسان علاقه بسیاری به طبیعت دارد و حرکت به سوی طبیعت موضوعی اجتناب‌ناپذیر است. هر جاندار که اکنون در طبیعت زندگی می‌کند، میلیون‌ها سال تکامل داشته است که در این تکامل چند هزار ساله، طبیعت هر آنچه را که با خود سازگاری نداشته از بین برده است. این موضوع اهمیت مطالعه فرآیند تکامل جانداران دیگر را دو چندان می‌کند چرا که بدین وسیله می‌توان مکانیسم‌های جدید فناوری را از روی موجودات زنده نسخه برداری کرد.

بیونیک که به علم بررسی نظام هیات جانداران نیز معروف است، امروزه به عنوان یکی از سه علم برتر جهان شناخته می‌شود که It، Nano و Bionic هستند.

معماری بیونیک به عبارت دیگر استفاده از عوامل طبیعی در ساخت بناهاست تا بتوان آنها را بیشتر با محیط زیست سازگار کرد. عواملی که در طبیعت وجود دارند و بشر برای ساخت از آنها استفاده می‌کند به شرح زیر هستند:

پوسته یا جلد، ساختار، آراستن و انرژی

معماری بیونیک و ویژگی‌های آن4

آثار مشهور معماری بیونیک

  • موزه و استادیوم ملی در پکن الهام از لانه پرنده
  • مجموعه اقامتی ( پوست بادام زمینی ) خاویر سنوسین
  • سالن اپرای سیدنی استرالیا
  • برج فراز پل رابلینگ
  • برج تورنینگ توروسو سانینگو

امیدواریم مطالعه این مطلب که ما طی آن به سبکی دیگر معماری بیونیک را بررسی کردیم برای شما جذاب بوده باشد. اگر به این دست مطالب علاقمند هستید با دیگر مطالب مرتبط ما در بخش مقالات نیز همراه باشید.

اشتراک گذاری
مقالات مرتبط
در این مقاله در مورد موضوع آشنایی با معماری پست مدرن می باشد. همچنین درباره ریشه معماری پست مدرن و سبک آن نیز صحبت می کنیم.
19 ژانویه 2021 / نکات آکادمیک
آشنایی با معماری پست مدرن

معماری پست مدرن این سبک از معماری دوباره پیرایش و تزئین را به طراحی ها می آورد و اغلب از آرایه های کاملا نامتجانس و رنگ هایی که زرق وبرق دارند، ...

مطالعه بیشتر
هوشمندسازی در معماری داخلی
11 فوریه 2022 / نکات آکادمیک
هوشمندسازی در معماری داخلی

همانطور که می‌دانید جهان امروزی به مرور زمان پیشرفت‌های چشمگیری داشته که یکی از مهم ترین پیشرفت‌های آن در زمینه تکنولوژی بوده است. تکنولوژی ...

مطالعه بیشتر
کاربرد چوب پلاست در معماری ۳
07 فوریه 2022 / نکات آکادمیک
کاربرد چوب پلاست در معماری

چوب پلاست نوعی کامپوزیت است که از ترکیب موادی مانند پلاستیک، الیاف چوب طبیعی، ترمو پلاستیک و مواد این چنینی ساخته ...

مطالعه بیشتر