نحوه سازماندهی فضای کارآمد در دفاتر

نحوه سازماندهی فضای کارآمد در دفاتر

همانطور که می‌دانید دنیای امروز با گذشته تغییرهای بسیاری داشته است و یکی از تغییرات بزرگی که در این سالها اتفاق افتاده است، تغییر فضاهای کاری و اداری است. اما اگر بخواهیم ریزتر به این موضوع نگاه کنیم خواهیم دید که دفاتر بسیار زیادی نیز وجود دارند که همان اصول گذشته را در پیش گرفته‌اند و نوآوری خاصی نداشته‌اند. در کنار این سبک طراحی قدیمی، طراحانی نیز هستند که هنوز به همان سبک‌ها پایبندند و وقتی صحبت از نوآوری به میان می‌آید منظور نوآوری‌های کلیشه‌ای مانند خراب کردن دیوارها و ایجاد فضایی باز (Open Office) در دفتر کار نیست. در ادامه این مطلب قصد داریم درباره نحوه سازماندهی فضایی کارآمد در دفاتر صحبت کنیم. لطفا استودیو معماری فرحو را تا پایان مطلب ” نحوه سازماندهی فضای کارآمد در دفاتر ” همراهی کنید.

سازماندهی فضای کار

همانطور که پیش‌تر نیز ذکر کردیم، بسیاری از طراحان، نوآوری در طراحی را در بازتر کردن فضاهای کار می‌دانند اما آنچه اهمیت دارد این است که طراحی یک دفتر باید نیازها و جزئیات هر شغل را در نظر بگیرد. همیشه روش‌های مختلفی برای بهبود بخشیدن فضاهای کار وجود دارد اما برخی فعالیت‌ها طوری عمل می‌کنند که عملکرد کلی ارتقا پیدا کند که نباید از آنها چشم پوشی شود.

نکته مهم برای طراحی‌های سازماندهی شده این است که دفتر کار ضمن اینکه باید فضایی مناسب را برای تمرکز ایجاد کند، می بایست امکان تعامل را برای آنها نیز فراهم آورد. ثابت شده است که تعامل باعث می‌شود کیفیت کار کارمندان بالاتر رود و علاوه بر این موضوع رشد و ارتقا شخصی نیز اتفاق بیفتد.

یکی دیگر از نکات مهم برای سازماندهی بهتر فضاها راحتی فضاهاست. ما همه در طول روز در نقاط مختلف دفتر کار رفت و آمد داریم، می‌نشینیم، جلسه برگزار می‌کنیم و به دنبال ایده‌های جدیدی هستیم. راحتی یک عنصر کلیدی برای بالاتر رفتن بازدهی ما در انجام همه امور است. بنابراین راحتی فضای کار برای ارتقای کیفیت کار و انجام موثر کار، اهمیت فوق العاده بالایی دارد.

از جمله مهم‌ترین فاکتورها در راحتی می‌توان به مواردی مانند نورپردازی، سر و صدا، دمای فضا، ارتفاع و کیفیت میز و ارگونومیک بودن صندلی‌ها اشاره کرد. این موارد به کارمندان کمک می‌کند تا به جای فکر کردن به موارد حاشیه‌ای بر روی کار خود تمرکز کند.

نوآوری در دفاتر کار آینده به این معناست که باید طرح‌هایی مورد توجه قرار گیرند که پتانسیل اجرایی داشته باشند. نوآوری خوب است اما اگر این نوآوری پتانسیل اجرایی شدن نداشته باشد فایده‌ای ندارد. بدین معنا که اگر ما طرحی نوآورانه را اجرایی کنیم اما آن طرح نوآورانه باعث شود راحتی از فضای کار گرفته شود، آن طرح رسما اجرایی نخواهد بود.

نحوه سازماندهی فضای کار فردی

سازماندهی فضاهای کار فردی از گذشته‌های دور کاربرد داشته است. در ادامه به برخی روش‌های ساماندهی فضاهای کار می‌پردازیم.

سازماندهی فضای کار با استفاده از اتاقک‌های مجزا

اولیه‌ترین فضاهای کاری همان اتاقک‌های مجزایی هستند که از گذشته‌های دور مورد استفاده قرار می‌گرفتند و با استفاده از دیوار یا با استفاده از پارتیشن از مابقی فضاها جدا می‌شدند و فضایی امن و به دور از حواس پرتی برای کار ایجاد می‌کردند. برای استفاده از چنین فضاهایی باید اتاق دارای میز و صندلی ارگونومیک باشد و برای اینکه کاربر بتواند از سایر فناوری‌ها و ابزارها استفاده کند می‌توان یک اتاق مشترک در نظر گرفت تا فعالیت‌های گروهی و تیمی در آن انجام بپذیرد.

اتاقک-مجزا-در-سازماندهی-فضای-کارآمد-در-دفاتر

سازماندهی فضای کار با استفاده از کندو

دومین نوع سازماندهی در فضاهای اداری، طراحی داخلی به صورت شبکه های مجزا یا در اصطلاح کندو است. کندو شامل گروهی از ایستگاه های کاری است که این امکان را فراهم می‌کند تا چندین نفر بتوانند کار فردی و مشارکتی داشته باشند. آنچه کندو از آن بهره می‌برد استفاده از فضای مشترک به منظور تقویت کار است. پیکربندی کندوها به شکل ترکیبی از حوزه‌های کار انفرادی با صندلی‌ها و میزهای راحت است. در این دست سازماندهی، تغییرات در تقسیم‌بندی‌های مکانی، تعدد فضاهایی که برای ذخیره سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد، شخصیت فضا و کار مشخصی مربوط به آن فضا تعریف می‌شود. دیگر ملاحظاتی که می‌توان برای ارگونومیک‌تر کردن این فضاها در نظر گرفت نیز می‌توانند اضافه کردن تجهیزات قابل تنظیم یا ثابت به فضا باشند. در ادامه مطلب ” نحوه سازماندهی فضای کارآمد در دفاتر ” با ما همراه باشید.

اتاقک-مجزا-در-سازماندهی-فضای-کارآمد-در-دفاتر

سازماندهی فضای کار با استفاده از فضای پرش

در این نوع فضا مکانی برای انجام کارهای کوتاه مدت در طول روز ایجاد می‌شود که از فضاهای قابل دسترسی تشکیل شده است و انجام کارهای دیگر را در بین فعالیت‌های مختلف تسهیل می‌کند. این دست فضاها برای مکان‌هایی کاربرد دارند که جریان عبوری زیادی دارند یا در نزدیکی تقاطع‌های شلوغ دفتر واقع شده‌اند.

فضای-پرش-در-سازماندهی-فضای-کارآمد-در-دفاتر

نحوه سازماندهی فضای کار گروهی

فضاهای کار گروهی نیز اهمیت بالایی دارند و باید مورد توجه ویژه قرار بگیرند. از جمله روش‌های سازماندهی فضاهای کاری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

سازماندهی فضای کار با استفاده از کلوپ کاری

این نوع طراحی در فضاهای اداری شامل طراحی فضایی است که برای انجام فعالیت‌های تیمی و کارهایی گروهی جهت یک پروژه بلندمدت تعبیه می‌شود. این مجموعه از انواع کارهای فردی و گروهی تشکیل شده است که به کاربران اجازه می‌دهد با استفاده از انواع فناوری‌ها، موبایل، کامپیوتر، فعالیت‌های فردی و از راه دور، کار خود را پیش ببرند. حفظ نزدیکی و هویت در این اجتماع کاری به تقویت اموری که داخل اتاق در حال اتفاق افتادن است کمک می‌کند و پتانسیل‌ها را برای نمایش و به اشتراک گذاری کار بالاتر می‌برد. این پیکربندی محدودیت‌هایی دارد و گاها باعث تداخل فعالیت‌ها می‌شود اما راه بسیار مناسبی برای انجام کار تیمی و ایجاد زمینه‌ای برای دسترسی و تسلط بصری بالاتر است.

کار-گروهی-در-سازماندهی-فضای-کارآمد-در-دفاتر

سازماندهی فضای کار با استفاده از ایجاد پناهگاه‌های مجزا

راه دیگری که می‌توان برای کار گروهی در فضاهای کوچک استفاده کرد، ایجاد فضاهایی برای کار گروهی در نزدیکی فضاهای کار انفرادی یا مناطق مشترک است که به افراد این امکان را می‌دهد تا برای مدت زمانی کوتاه در آن به تعامل بپردازند. چنین فضایی باید به پارتیشن‌های کافی مجهز باشد تا از مزاحمت در سایر قسمت‌های دفتر کار جلوگیری شود. همچنین در چنین فضاهایی باید امکانات شرکت کردن افراد دیگر نیز در نظر گرفته شود. به عقیده بسیاری این مورد از اهمیت بالایی در نحوه سازماندهی فضای کارآمد در دفاتر برخوردار است.

پناهگاه-مجزا-در-سازماندهی-فضای-کارآمد-در-دفاتر

سازماندهی فضای کار با استفاده از ورکشاپ‌های کاری

برخورداری از یک ورکشاپ کاری گزینه بسیار مناسبی برای افرادی است که در یک فضا کار می‌کنند. وجود ورکشاپ‌ها به کارمندان کمک می‌کند تا ایده‌های جدید تولید کنند و به واسطه همکاری با یکدیگر کیفیت کار خود را تقویت کنند. این نوع فضاهای کاری دسترسی افراد به ابزارهای مختلف از جمله ابزارهای آنالوگ و دیجیتال را فراهم می‌کند. حتی زمانی که افراد بصورت فیزیکی در ورکشاپ حضور ندارند می‌توانند به خوبی ببینند و بشنوند.

چگونگی چیدمان صحیح مبلمان در این فضاها به افراد اجازه می‌دهد تا شیوه‌ای را که برای کار بهترین است انتخاب نموده و سازماندهی کنند. کسب و کارهای نوین با توجه به نوع و ماهیت فعالیت‌های خود به کار گروهی، نوآوری و خلاقیت نیاز دارند که ورکشاپ‌ها می‌توانند گزینه مناسبی برای طراحی چنین فضاهایی باشند.

ورکشاپ-کاری-در-سازماندهی-فضای-کارآمد-در-دفاتر

امیدواریم مطالعه مطلب ” نحوه سازماندهی فضای کارآمد در دفاتر ” برای شما مفید واقع گردیده باشد. اگر به این دست مطالب معماری علاقمند هستید با دیگر مقالات آموزشی ما نیز همراه باشید.

اشتراک گذاری
مقالات مرتبط
تصویر مقاله ساختمان سبز چیست؟
21 ژوئن 2020 / نکات طراحی
ساختمان سبز چیست؟

ساختمان سبز یک روش هوشمندانه و کارآمد در طراحی، ساخت و استفاده از یک ساختمان است که نه تنها اثرات منفی آن بر روی محیط زیست به حداقل رسیده، بلکه ...

مطالعه بیشتر
IMG 5307web scaled 1 1
02 دسامبر 2020 / نکات طراحی
طراحی نمای ساختمان

طراحی نمای ساختمان ، در تمام جوانب زندگی ما ظاهر نقش مهمی را ایفا می کند، به طور مثال مهم ترین موردی که در نخستین دیدار دو نفر جلب توجه می کند، ...

مطالعه بیشتر
در این مقاله به بررسی مراحل طراحی ویلا می پردازیم که دارای سه مزحله اصلی می باشد و هر کدام از آن ها را با هم مورد بحث قرار می دهیم.
02 ژوئن 2021 / نکات طراحی
پروسه طراحی ویلا

با سلام خدمت شما مخاطبین گرامی وب سایت “استودیو معماری فرحو”، با یک مطلب آموزشی دیگر در حوزه طراحی ویلا  به نام ” پروسه طراحی ویلا ...

مطالعه بیشتر