بسیار دیدهایم که ساختمانهای قدیمی به ویژه خانههای کلنگی فرسوده، تحت مرمت و بازسازی قرار میگیرند. بازسازی ساختمانهای قدیمی به منظور افزایش عمر این آنها صورت میگیرد. مرمت ساختمانها، اصول و قواعد مخصوص به خود را دارد که بی توجهی به آنها میتواند پرداخت جریمه و یا حتی اجبار به تخریب بخشهای ساخته شده را به دنبال داشته باشد. در این مقاله از استودیو معماری فرحو میخواهیم با ” قوانین بازسازی ساختمان “ آشنا شویم و عوامل تاثیرگذار بر آن را به شما معرفی نمائیم. با ما همراه باشید.
عوامل متفاوتی بر چگونگی بازسازی ساختمان موثر هستند. برآورد میزان بودجه و همچنین تعیین هدف بازسازی، میتواند شما را در این روند یاری نماید. به طور کلی بازسازی فرایندی است که دو مرحله اصلی را شامل میشود:
- بازسازی زیر ساخت بنا
- بازسازی دکور ساختمان
بازسازی زیر ساخت بنا، تعمیر و یا تغییر قسمتهای مهمی همچون لوله کشی و برق کاری را شامل میگردد درحالیکه بازسازی و اعمال تغییرات در دکوراسیون، از نقطه نظر زیبایی شناسی ساختمان را تحت تاثیر قرار میدهد.
در ادامه مطلب ” قوانین بازسازی ساختمان “ با ما همراه باشید.
چگونگی تخمین بودجه مورد نیاز برای بازسازی
به منظور به دست آوردن برآوردی کلی از هزینههای بازسازی، ابتدا بهتر است که لیستی جامع از هزینه تعمیرات قسمتهای مختلف تهیه کنید. سپس به صورت حدودی هزینه و زمان مورد نیاز جهت انجام عملیات را تخمین بزنید. به طور کلی هزینه بازسازی خانههای فرسوده شامل موارد زیر است:
- هزینه تعمیرات
- هزینههای تغییر دکوراسیون
- هزینههای خرید مصالح مورد نیاز
- هزینه نیروی کارگر
- هزینه حمل و نقل
کاهش هزینههای بازسازی
داشتن یک برنامه مشخص از مراحل بازسازی ساختمان، میتواند هزینهها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد؛ بنابراین بهتر است در یک لیست، مشخص نمائید که کدام قسمتهای ساختمان در اولویت بازسازی قرار دارند. به طور مثال اگر رنگ فضای خانه برایتان تکراری شده است حتما لازم نیست کل دیوارها را تغییر دهید بلکه میتوانید با تغییر در رنگ یا استفاده از یک کاغذ دیواری مناسب به هدفتان برسید و همچنین ایرادات دیوارهای قدیمی را برطرف نمائید.
چگونگی بازسازی خانههای قدیمی
بازسازی خانههای قدیمی به دو روش انجام میشود:
- بازسازی سبکی
- بازسازی حفاظتی
در ادامه مطلب ” قوانین بازسازی ساختمان “ به توضیح انواع روشهای بازسازی میپردازیم:
- بازسازی سبکی
زمانیکه بخواهیم بین طرح جدید و قدیمی کمترین میزان تفاوت وجود داشته باشد از این روش استفاده مینمائیم. در روش بازسازی سبکی، تکههای جدید به جای تکههای قدیمی قرار میگیرند و به این ترتیب تغییرات ناچیزی در طرح اولیه ایجاد میگردد. از آنجائیکه در این بازسازی، سبک طرح اولیه تقریبا بدون تغییر باقی میماند در مرمت بناهای تاریخی، از روش بازسازی سبکی استفاده میشود.
- بازسازی حفاظتی
در این روش، تعمیرات به منظور نوسازی و حفاظت از ساختمان انجام میگیرد. نکته حائز اهمیت در بازسازی حفاظتی، ضرورت مطالعه و شناخت کامل و جامع ویژگیهای ساختمان و مصالح به کار رفته در آن است تا بازسازی به صورتی دقیق و کاربردی انجام شود.
برای شروع کار بازسازی ابتدا یک نقشه از ساختمان اولیه تهیه میگردد و سپس تغییرات لازم بر روی آن اجرا میشود. بازسازی آشپزخانه، اتاقها، اعمال تغییر در پوشش کف و دیوارها از جمله رایجترین عملیاتی هستند که در فرایند بازسازی انجام میگیرند.
قوانین بازسازی خانههای کلنگی
برای بازسازی خانههای کلنگی دریافت مجوز از شهرداری ضروری است. تمامی مراحل نوسازی که شامل تخریب و بازسازی بنا میشوند، باید زیر نظر یک مهندس ناظر انجام گردد چرا که به طور مثال انجام عملیات تخریب بدون حضور و توجه به مسائل علمی و فنی میتواند بسیار خطرناک باشد. اسم مهندس ناظر در پروانه ساختمان قید میگردد.
تغییر کاربری ساختمان
نوع فعالیتی که در یک زمین یا ساختمان که بر آن مالکیت دائم و یا موقت دارید، انجام میگیرد، کاربری ساختمان نامیده میشود. براساس بند 24 از ماده 55 قانون شهرداری، باید برای تمامی ساختمانهای موجود در شهر پروانه ساخت صادر گردد. در پروانه صادر شده از سوی شهرداری، کاربری ساختمان مشخص میشود و در صورتیکه تغییر کاربری اتفاق افتاده باشد، در پروانه قید میگردد؛ بنابراین هرگونه فعالیتی که با کاربری ثبت شده در پروانه ساخت مغایرت داشته باشد، تخلف محسوب گردیده و با آن برخورد میشود.
بازسازی نمای ساختمان
بازسازی نمای ساختمان از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که امروزه با توجه به مرتفع شدن ساختمانها، بروز آسیب دیدگی در نما میتواند خطراتی جدی را به دنبال داشته باشد؛ به طور مثال نمای سنگی، که یکی از پرکاربردترین موارد در طراحی نما است، بر اثر تغییرات جوی و آب و هوایی ممکن است دچار فرسودگی گردد.
به منظور بازسازی نمای ساختمانها، از پوششهای مخصوص و یا تغییر در بخشهایی که دچار آسیب شدهاند، استفاده میگردد. به طور مثال یکی از پوششهای پرکاربرد، استفاده از ماده ضد آب کننده نما است. این ماده با جذب به داخل سطح سنگهای نما، اجازه ورود آب باران را نداده و در نتیجه از فرسودگی سنگ جلوگیری به عمل میآید.
عملیات بازسازی خانههای قدیمی معمولا به دنبال بروز صدمات و یا وجود ایراداتی در طرح و نقشه اولیه صورت میگیرد. این عملیات از قوانینی از پیش تعیین شده پیروی مینماید که توجه به آنها میتواند شما را در رسیدن به طرح مطلوبتان یاری نماید. در این کطلب از استودیو معماری فرحو سعی نمودیم تا شما را با ” قوانین بازسازی ساختمان “ آشنا سازیم. امیدواریم مطالعه این مطلب برای شما مفید بوده باشد. در ادامه با ما همراه باشید.