سازه چادری چیست؟

سازه چادری چیست؟

با سلام و عرض ادب خدمت شما مخاطبین وب سایت استودیو معماری فرحو. با یک مطلب آموزشی دیگر در خدمت شما هستیم. همانطور که می‌دانید سازه‌های فضای باز سازه‌هایی هستند که باید صرفا برای فضای باز ساخته شوند و در ساخت آنها باید متریال‌های متفاوتی مورد استفاده قرار گیرد تا در مقابل عوامل طبیعی دوام داشته باشد. با استفاده از این متریال‌ها سازه‌های مختلفی ساخته می‌شوند که به سازه‌های فضای باز معروف هستند. یکی از معروف‌ترین و پر کاربردترین سازه‌های فضای باز سازه‌های چادری هستند که مطلب ” سازه چادری چیست؟ “ قصد داریم آنها را معرفی کنیم، کاربردهای آنها را بازگو کنیم و به متریال‌هایی که در ساخت آنها استفاده می‌شود بپردازیم. با ما همراه باشید.

سازه چادری

سازه پارچه‌ای، سازه غشایی یا سازه چادری (Tensile Structures) به نوعی سازه مدرن گفته می‌شود که متریالی کاملا متفاوت از دیگر سازه‌ها دارد. نحوه پیدایش و رونق استفاده از آن ریشه در فرهنگ اقوام کهن دارد. یکی از المان‌هایی که الهام بخش پیدایش سازه‌های چادری امروزی می‌باشد چادرهای عشایر هستند. به دلیل اینکه در ساخت سازه‌های چادری از متریال‌های خاص استفاده می‌شود، این نوع سازه‌ها را می‌توان سریع ساخت، جمع و یا باز کرد. یکی از مزایای دیگر سازه‌های چادری پایین بودن قیمت این نوع سازه‌ها نسبت به سازه‌های کابلی است. این سازه‌ها همچنین طول عمر قابل قبولی دارند و در مقابل نور مستقیم خورشید مقاوم هستند.

Iran Mall cannopies 1 1

انواع سازه‌های چادری

سازه‌های چادری در انواع مختلفی ساخته می‌شوند. از جمله آنها می‌توان به سازه مخروطی، سازه زین اسبی و سازه کششی اشاره کرد. در ادامه به صورت جداگانه هر کدام از این موارد را بررسی خواهیم کرد.

سازه چادری مخروطی

سازه‌های چادری مخروطی شکل در مقابل نفوذ باران مقاوم هستند. این سازه‌ها به دلیل فرم خاص و برخورداری از خروجی آب در سطج پارچه بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند. بسیاری از این سازه‌ها به عنوان آلاچیق‌های VIP نام می‌برند. امروزه بسیاری از طراحان داخلی برای محوطه سازی و طراحی روف گاردن پروژه‌های خود از این سازه‌ها استفاده می‌کنند.

سازه چادری زین اسبی

این نوع از سازه چادری بیشتر برای ایجاد سایه در محیط‌های باز مورد استفاده قرار می‌گیرد. فرم سازه‌های چادری زین اسبی طوری است که برای سالن‌های چادری و پارکینگ‌های چادری مناسب‌تر است. بسیاری از طراحان از این نوع سازه چادری به عنوان المان در فضاهای داخلی نیز استفاده می‌کنند.

سازه چادری کششی

سازه‌های چادری کششی به دلیل اینکه دارای خاصیت کشسانی هستند می‌توان با استفاده از آنها مقاطع متعدد به اشکال و ابعاد مختلف ساخت. سازه‌های کششی را به دلیل اینکه سبک هستند می‌توان در ابعاد بزرگ اجرا کرد. از سازه‌های چادری و سازه‌های کششی به دلیل اینکه پرتابل هستند می‌توان در ساخت فضاهای متحرک از جمله پارکینگ‌های متحرک نیز استفاده کرد.

چادری 1

کاربرد سازه‌های چادری

سازه‌های چادری امروزه در فضاها و مکان‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. تکنولوژی ساخت سازه‌های چادری تا به امروز پیشرفت‌های فراوانی داشته‌است. در گذشته این سازه‌ها بیشتر جنبه تزئینی داشتند اما اکنون می‌توان از این سازه‌ها برای پوشش سقف‌هایی که اشکال مختلف یا مساحت بالایی دارند نیز استفاده کرد. به طور مثال سقف سالن‌های فرودگاه و سقف استادیوم‌ها از فضاهایی هستند که امروزه در ساخت آنها از سازه‌های چادری استفاده می‌شود.

جالب اینجاست این سازه ها تا جایی پیشرفت کرده اند که بسیاری از مهندسین از آنها به عنوان سازه های کارآمد و قابل اطمینان در صنعت ساختمان یاد می کنند. امروز از سازه های چادری در نمای ساختمان ها نیز استفاده می شود که نشان از مقاومت بالای این سازه ها دارد.

همچنین همانطور که پیش‌تر نیز گفته شد چند سالی است از سازه‌های چادری در روف گاردن پروژه‌ها نیز استفاده می‌شود. محبوبیت بالای سازه‌های چادری به دلیل زیبایی، فرم پارچه، و فرم‌گیری بالای آنها است. اگر به پروژه‌های استودیو معماری فرحو سری زده باشید یا بخش پروژه‌های وب سایت فرحو را مطالعه کرده باشید قطعا متوجه شده‌اید که در طراحی‌های لنداسکیپ و روف گاردن ما سازه‌های چادری جایگاه خاصی دارند چرا که مهندس فرشید حسینی معتقد هستند این سازه‌ها علاوه بر زیبایی، کارایی و دوام بالایی نیز دارند. از این موضوع که بگذریم نوبت به متریال‌های ساخت سازه‌های چادری می‌رسد.

asu scottsdale innovation center mastsppt ptfesfi 1 cc 1

متریال سازه‌های چادری

چنانچه پیش‌تر نیز ذکر گردید سازه‌های چادری از متریال‌های مختلفی تهیه می‌شوند که از جمله مهم‌ترین این متریال‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پارچه PVC با روکش پلی استر که در فشارهای کششی بسیار مستحکم است و در مقابل شکستگی در خمش مقاوم است. (PES PVC)
  • پارچه PVC با روکش پلی استر بعلاوه یک لایه بیرونی اضافی که برای جلوگیری از چسبندگی گرد و غبار بر روی سطح پارچه تعبیه می‌شود. (PES PVC PVDF)
  • پارچه PVC از نوعی دیگر با روکش اضافی در سطح بیرونی که برای گریز پذیری از گرد و غبار تعبیه می‌شود و همچنین خود تمیز شونده نیز می‌باشد.
  • پارچه HDPE با الیاف در هم تنیده شده که برای جلوگیری از خراب شدن در مقابل تابش نور خورشید و همچنین ایجاد سایه استفاده می‌شود.

پارچه‌هایی که در ساخت سازه‌های چادری مورد استفاده قرار می‌گیرد عموما عمر بالایی در حدود ۲۰ سال دارند و همچنین اشتعال پذیری بسیار پایینی دارند. برخی از این پارچه‌ها به دلیل اینکه روکشی خاص دارند از قابلیت ضد UV برخوردارند و می‌توانند خود تمیز شونده نیز باشند. این قابلیت بسیار مهم است چرا که این سازه‌ها مدام در معرض برف، باران، طوفان و نور خورشید هستند.

پارچه‌های سازه‌های چادری بر اساس کشش پارچه دسته‌بندی می‌شوند و اوزان مختلفی دارند.

hotel royal roof garden atlas thumbnail 1

استراکچر سازه های چادری

سازه‌های چادری نیازمند یک استراکچر هستند که با توجه به نیاز می‌توان از خرپا، لوله یا قوطی با آلیاژهای مختلف استفاده کرد. بر روی این آلیاژها از پوشش‌های گالوانیزه و رنگ‌های مقاوم استفاده کرد تا عمر بیشتری داشته باشند و مقاومت بالاتری پیدا کنند. اتصالات پارچه به استراکچر در سازه‌های چادری غشایی با استفاده از ورق‌های فولادی برش خورده انجام می‌شود. در ساخت این نوع از ورق‌ها دستگاه CNC کاربرد فراوانی دارد.

image 7d4ca1fcb9b1ea94cd9984d4f539d03cd46b0c9f 1

مراحل طراحی و اجرای سازه‌های چادری

برای نصب سازه‌های چادری باید مراحل مختلفی انجام شود که این مراحل عبارتند از:

  • تشخیص نوع کاربری سازه
  • بررسی محل مورد نظر برای نصب سازه چادری برای اجرا
  • برداشت نقشه از محل نصب سازه چادری
  • فرم یابی و هماهنگی‌های لازم با کارفرما جهت صفحه گذاری برای اتصال ستون و تیر
  • انتقال استراکچر سازه چادری به محل نصب و مونتاژ آن
  • نصب پوشش سازه‌های پارچه‌ای بر روی استراکچر

امیدواریم از مطالعه مطلب ” سازه چادری چیست؟ ” لذت برده باشید. اگر به این دسته از مطالب علاقمند هستید با دیگر مطالب ما نیز همراه باشید.

اشتراک گذاری
مقالات مرتبط
در این مقاله درباره متریال های طراحی نما صحبت می کنیم و ویژگی های متریال های نمای ساختمان را از هر نظر با هم بررسی می کنیم.
10 فوریه 2021 / متریال
متریال‌های طراحی نما

همان طور که پیش تر در مطالب قبلی از وب سایت فرحو توضیح داده شد، نما یکی از مهم ترین بخش های ساختمان است چرا که مخاطب در نگاه اول نمای ساختمان را ...

مطالعه بیشتر
در این مقاله ما درباره موضوع استفاده از سرامیک در طراحی نما بحث می کنیم و همچنین مزیت های استفاده سرامیک در طراحی نما را بررسی می کنیم.
13 فوریه 2021 / متریال
استفاده از سرامیک در طراحی نما

همان طور که می دانید سرامیک در صنعت ساختمان کاربردهای فراوانی دارد و به نوعی از متریال هایی است که یار جدایی ناپذیر ساختمان سازی هستند به شمار ...

مطالعه بیشتر
در این مقاله به موضوع استفاده از شیشه در طراحی نما می پردازیم. همچنین به بررسی مزیت های نماهای شیشه ای از نظر رنگ، وزن و ... می پردازیم.
02 فوریه 2021 / متریال
استفاده از شیشه در طراحی نما

همان طور که می دانید نما یکی از مهم ترین بخش های هر سازه است چرا که بازتاب دهنده آن چیزی است که در درون سازه می گذرد. البته این مورد منوط به این ...

مطالعه بیشتر