معماری بوم آورد چیست؟

معماری بوم آورد چیست؟

معماری یکی از جذاب ترین رشته‌های مهندسی است که یکی از قدیمی ترین علوم محسوب شده و پیشینه‌ای بسیار کهن دارد. به گفته جان راسکین معماری هنر افراشتن بنا و همین طور آراستن آن است. از گذشته‌های دور تا کنون هر نقطه ای از جهان به دلایل مختلف از جمله آب و هوای آن منطقه، نیازهای مردم و موقعیت مکانی، معماری مخصوص به خودش را داشته و معماران نیز بر طبق همان نیازها ساختمان‌ها را طراحی و اجرا می‌نموده‌اند. به دلیل اینکه در هر گوشه از جهان مصالح ساختمانی خاصی در دسترس بوده است، این افراد نیز از در دسترس ترین مصالح ساختمانی استفاده می‌نموده‌اند تا بتوانند به ساخت ساختمان‌های خود سرعت داده و همین طور چرخ اقتصادی آن منطقه را نیز بچرخانند. در ادامه مطلب ” معماری بوم آورد چیست؟ ” با استودیو معماری فرحو همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره این مقوله در اختیار شما قرار دهیم.

مصالح بوم آورد

همان طور که پیش تر نیز ذکر گردید، معماران مناطق مختلف جهان به دلایلی که عرض شد، برای ساخت ساختمان‌ها از مصالحی استفاده می‌نمودند که راحت تر در آن منطقه یافت می‌شد. به این دسته مصالح به اصطلاح، مصالح بوم آورد گفته می‌شود. ما در این مطلب قصد داریم با مثال زدن معماری بوم آرد در ایران شما را با این مقوله آشنا بسازیم.

با عناصر معماری ایرانی 1

همان طور که همه ما می‌دانیم معماران ایرانی از بزرگ ترین معماران در سطح جهان بوده و هستند، چنان که ساختمان‌های باشکوهی که در چند صد سال گذشته در جای جای ایران زمین ساخته شده گواه همین موضوع است. معماران ایرانی از دیرباز همواره سعی در این داشته‌اند که در زمان طراحی و ساخت هر بنا، از مصالحی استفاده کنند که به آسان ترین شکل ممکن در دسترس باشد و امکان تامین آنها از نزدیک ترین مکان وجود داشته باشد. آنها به شکلی ساختمان‌های خود را می‌ساختند که نیازی به مصالح دیگری نباشد. به عبارت دیگر آنها از بوم آورد ترین مصالح ممکن استفاده می‌نموده‌اند که همین موضوع به یک شاخصه‌های مهم در معماری ایرانی تبدیل گردید. در ادامه مطلب ” معماری بوم آورد چیست؟ “ با استودیو معماری فرحو همراه باشید.

اورد3 2

دلایل استفاده از مصالح بوم آورد

زمانی که معماران ایرانی از مصالح بوم آورد استفاده می‌نمودند علاوه بر اینکه کار ساخت با شتاب بیشتری انجام می‌پذیرفت، ساختمان نیز با فضای اطراف خود سازگارتر می‌شد و زمانی که به آن نگاه می‌کردی این احساس را داشتی که ساختمان جزئی از همان فضا است و جدا از آن نیست که همین موضوع یکی از مهم ترین مزیت‌های معماری بوم آورد بوده و هست. یکی دیگر از دلایلی که معماران ایرانی از مصالح بوم آورد در ساخت ساختمان‌های خود استفاده می‌نمودند نیز این بود که هنگامی که نیاز به ترمیم یا تعمیر یا ایجاد تغییری جدید در ساختمان بود، مصالح ساختمانی آن به آسانی در دسترس بود و انجام کار در این مرحله نیز با سرعت بسیار بالاتری انجام می‌گرفت. این موضوع نیز نشان از اهمیت بالای استفاده از مصالح بوم آورد، دارد.

با سبک‌های معماری جهان 1

معماری بوم آورد ایرانی

چنان که پیش تر نیز ذکر شد معماران ایرانی بر این باور بودند که مصالح ساختمانی باید بوم آورد باشد. دسته ای از معماران نام آور ایرانی نیز معتقد بودند که حداقل باید مصالح اولیه و مهم ساختمان از مصالح بوم آورد تهیه شود و تا جایی که ممکن است و خدشه ای به معماری بنا ایجاد نمی‌شود از مصالح موجود در همان محل و همان فضا استفاده گردد تا علاوه بر دغدغه‌های گفته شده چرخ اقتصاد آن گوشه از ایران زمین نیز بچرخد و رونق اقتصادی نیز به دلیل ساخت و ساز برقرار گردد.

اورد2 1

معماری بوم آورد تخت جمشید

یکی از بهترین و جذاب ترین مثال‌هایی که می‌توان برای معماری بوم آورد به میان آورد، تخت جمشید است. معماران تخت جمشید این بنا را طوری طراحی نموده و ساخته‌اند تا از در دسترس ترین مصالح ساختمانی برای ساخت آن استفاده شود. به طور مثال آن حجم عظیم از سنگ ها که برای ساخت تخت جمشید مورد استفاده قرار گرفته است از یک معدن سنگ در نزدیکی دشت مرغاب استخراج شده و توسط ارابه‌های چوبی که در آن زمان برای جا به جایی مصالح مورد استفاده قرار می‌گرفته به محل تخت جمشید انتقال داده شده است.

1

معماران ایرانی همواره علاوه بر اینکه بر استفاده از مصالح بوم آورد تاکید داشته‌اند، بر استفاده از مصالح مرغوب نیز پافشاری می‌نموده‌اند و نتیجه این موضوع را می‌توان در ماندگاری بناهای ایرانی در طول زمان به آسانی مشاهده نمود. این موضوع بدان معنا است که این معماران به دلیل اینکه صرفا همه مصالح بوم آورد باشد، کیفیت کار خود را پایین نمی‌آوردند و همواره سعی بر این داشته‌اند تا جای ممکن از مصالح بوم آورد استفاده کنند اما جایی که یکی از مصالح ساختمانی آن منطقه کیفیت مناطق دیگر ایران زمین را نداشت، در دسترس بودن را فدای کیفیت بالاتر نمی‌ کرده‌اند. به طور مثال اگر در شیراز ساختمان می‌ ساختند، برای آجرسازی از خاک شیراز که مناسب استفاده برای آجر نبود استفاده نمی‌کردند.

آنها برای ساخت آجرهای با کیفیت در منطقه شیراز خاک رس را از لار سفارش می‌داده و با استفاده از این خاک آجرها را تهیه می‌نموده اند که نشان از دقت بالای آنها در اجرای ساختمان‌ها داشته است. اگر مطلب ” معماری بوم آورد چیست؟ ” برای شما مفید بود، لطفا با دیگر مطالب ما نیز همراه باشید:

پایدار چیست؟ 1

GOLD 1

و اجرای دیزاین داخلی 1

اشتراک گذاری
مقالات مرتبط
در این مقاله به بررسی مراحل طراحی ویلا که شامل ده مرحله می باشد می پردازیم و هر کدام از این ده مرحله را به طور خلاصه توضیح می دهیم.
19 ژوئن 2021 / نکات طراحی
مراحل طراحی ویلا

با سلام خدمت شما همراهان همیشگی وب سایت ” استودیو معماری فرحو “. با یک مطلب آمورشی دیگر در ارتباط با طراحی ویلا ” مراحل طراحی ویلا ...

مطالعه بیشتر
در این مقاله به بررسی نحوه ایجاد ارتباط بصری در معماری می پردازیم و چگونگی استفاده از آن را در سبک های طراحی معرفی می کنیم.
31 می 2021 / نکات طراحی
نحوه ایجاد ارتباط بصری در معماری

همان طور که در مطلب ارتباط بصری در طراحی گفته شد، یکی از راه های ارتباط بصری متقارن نمودن طرح یا انجام هوشمندانه و با دقت نامتقارن سازی آن است. ...

مطالعه بیشتر
در این مقاله درباره ارتباط بصری در طراحی بحث می کنیم و به بررسی قوانین اثر بصری قرینه نامتقارن و اثر بصری منظم بی نظم نیز می پردازیم.
23 می 2021 / نکات طراحی
ارتباط بصری در طراحی

با سلام خدمت شما مخاطبین همیشگی “استودیو معماری فرحو”، با یک مطلب آموزشی دیگر در خدمت شما هستیم. موضوعی که در این مطلب قرار است درباره آن ...

مطالعه بیشتر